Pocení nemusí být problém

S přicházejícím jarem a tím i teplými a slunečnými dny se podezřele zvyšuje frekvence reklam nebádajících nás k intenzivnímu využívání prostředků proti tvorbě potu.
Nebojte se, nikdo vás zde nebude přesvědčovat, že zpocené podpaždí je cool sexy záležitost a přímo magnet na ženy. Jen by bylo na místě vědět, že pocení není nějakou odpornou záležitostí nečistotných jedinců lhostejných k sobě i svému okolí.
Pocení je přirozenou funkcí našeho těla
Bez něj by se významně narušila funkce hospodaření s tělesnými tekutinami a důsledky by byly fatální. Tvorba potu je důležitým prostředkem regulace tělesné teploty. Zároveň se díky němu odplavují z těla i škodlivé látky a nezapomeňme ani na jeho funkci při omezení nadměrného množení bakterií, kvasinek a plísní. Potní žlázy vylučující pot se naplno vyvinou až v období dospívání a pot začíná obsahovat mnoho různých pachových látek.
Čerstvý pot nezapáchá
Problém nastává ve chvíli, kdy se nemůžeme po zapocení osprchovat, či nemáme vhodný deodorant, který by zamezil rozkladu potu. Právě rozkladný proces je totiž původcem krajně nepříjemného zápachu, který bohužel dosud musíme občas v letních měsících snášet od některých spoluobčanů.
Co s tím?
Velkou chybou také bývá uložení jen lehce nošeného a téměř neznatelně zapoceného oblečení rovnou do skříně. I v zimním období je třeba oblečení dobře vyvětrat, v teplých měsících pak raději rovnou přeprat. Použité oblečení nejpozději po několika dnech opravdu již nevoní příliš vábně a to, že není viditelně ušpiněné, není pro čistotného člověka žádný argument. Samozřejmostí nejen v letním období by mělo být i používání deodorantů či jiných obdobných prostředků proti nadměrnému pocení. Lze je dostat i v hypoalergenní podobě či v ryze přírodních variantách.