Rady pro řidiče: jak si poradit s projevy syndromu dráždivého tračníku s průjmem, když trávíte život za volantem?

Soustředěnost, selský rozum a dobrý zdravotní stav – tyto faktory lze uvést jako klíčové pro profese, jež jsou spojené s řízením dopravních prostředků. Chybí-li vám pár hodin spánku, pomůže dvojité espresso nebo energetický nápoj. Co ale když dojde k zažívacím potížím, například průjmu, jehož původ ani neznáte nebo naopak víte, že vám dává o sobě vědět IBS – syndrom dráždivého tračníku?

Enterosgel

Syndrom dráždivého tračníku nebo-li IBS je nemocí, kterou trpí téměř 20% současné dospělé populace. IBS je nepříjemným onemocněním, mezi jehož příznaky patří bolesti břicha, nadýmání, zvýšená tvorba střevních plynů a různé zažívací poruchy (průjem, zácpa), které nesouvisí s organickým poškozením střev, ale trvají nejméně tři měsíce v roce a objevují se často. IBS se nejčastěji hlásí ve věku od 23 do 40 let. Existuje čtyři typy syndromu dráždivého tračníku: IBS doprovázené průjmy, IBS doprovázené zácpou, IBS tzv. smíšeného typu (střídání zácpy a průjmu doprovázené nadýmáním) a tzv. neklasifikované IBS (podobá se IBS smíšeného typu, avšak frekvence a závažnost zažívacích potíží tomu neodpovídá).   

Projevy syndromu dráždivého tračníku s průjmem dokážou značně potrápit, obzvláště  pokud práce člověka neposkytuje možnost okamžitě odejít domů, mít stálý přístup na toaletu nebo požádat o „home office“ ve chvíli, když se necítí dobře nebo zkrátka si potřebuje odskočit víckrát za hodinu. Příznaky IBS se navíc objevují dost náhle, což člověka minimálně na několik vteřin rozruší. V případě řidiče dopravního prostředku ty vteřiny mohou hrát kritickou roli.

Syndrom dráždivého tračníku je komplexním a závažným onemocněním, nicméně dodržováním doporučení praktického lékaře lze výrazně zmírnit projevy a zlepšit tím kvalitu života. Napomáhá tomu nejen úprava jídelníčku, ale také fyzická aktivita, psychoterapie terapie a určité léky a zdravotnické přípravky. Nicméně i tak může občas docházet k nepříznivým symptomům. Projevy IBS se totiž zhoršují ve stresových situacích a při nepravidelném stravování . Oba tyto faktory zcela patří k životu člověka, který tráví hodně času za volantem. 

Na současném trhu existuje zdravotnický prostředek Enterosgel, který při pravidelném užívání účinně bojuje s průjmy při syndromu dráždivého tračníku. Pomáhá jemně očistit střeva od škodlivých látek a tím pádem napravit střevní funkci, což mimo jiné přispívá k normalizace stolice. 

Enterosgel je střevním enterosorbentem, který je doporučen k symptomatické terapii syndromu dráždivého tračníku s průjmem a na akutní průjmy. Prostředek je volně prodejný v České republice a dalších 40 zemích po celém světě. Prodává se jak ve větších tubách (90 a 225 gramů), tak i v menších sáčcích, které skoro nic neváží a jsou velmi praktické pro cesty. Enterosgel se skládá z vody a křemičité sloučeniny, neobsahuje žádné konzervanty nebo barviva a nevstřebává se do těla. Jemné gelové částečky účinně navazují na sebe toxiny a škodlivé látky, které mohou zapříčinit zažívací potíže, a odvádějí je z těla ven přirozeným způsobem. 

Představte si, že vás čeká další náročný den: máte strávit za volantem více hodin, a přitom hned ráno již cítíte potřebu navštěvovat toaletu častěji než obvykle. Samozřejmě, nemusí se jednat jenom o projevy IBS-D, ale také například o otravu. Uzpůsobte trošku svůj ranní rituál: než si dáte kávu nebo snídani, rozmíchejte ve vodě obsah jednotlivého sáčku s Enterosgelem a vypijte to. Pokud během dne dojde k průjmům, celý proces zopakujte. 

Všeobecně doporučení na závěr: pokud vás čeká náročný den, pokuste se vyhnout jídlům, které mohou případně způsobit zažívací potíže. Ke zlepšení celkového stavu rozhodně přispívá také kvalitní spánek a dostatečný přísun tekutin. 

Reklamní článek

ENTEROSGEL® je zdravotnický prostředek, perorální suspenze k symptomatické léčbě akutních průjmových onemocnění a chronického průjmu asociovaného se syndromem dráždivého střeva (IBS-D). Před použitím si pozorně přečtěte příbalový leták. Doporučujeme také konzultace s Vaším lékařem.

Zdroje: 

  1. Howell CA, Mikhalovsky SV, Markaryan EN, Khovanov AV. Investigation of the adsorption capacity of the enterosorbent Enterosgel for a range of bacterial toxins, bile acids and pharmaceutical drugs. Sci Rep. 2019;9(1):5629.
  2. https://enterosgel.eu