Léto na jižní Moravě: Dolní Dunajovice lákají na výborná vína

Kdo miluje strávit léto u vody, tak k tomu má na jižní Moravě příležitost. Ideální poloha vodní nádrže Nové mlýny láká k pobytu. Kromě koupání si ale na své přijdou také turisté a cyklisté, kteří se mohou vydat po okolí na celodenní výpravy po zajímavých místech. Co vás čeká v Dolních Dunajovicích?

penziony Dolní Dunajovice

Liščí díry v Dolních Dunajovicích

Dolní Dunajovice neleží přímo na břehu Nových mlýnů, ale vodní nádrž je od nich vzdálena asi pět kilometrů. Jedná se tedy o místo vhodné spíše pro toho, kdo nemá koupání jako hlavní náplň trávení volného času, ale raději se vypraví na výlet po přírodě. Ale i zde najdete pěkné ubytování. Dolní Dunajovice jsou obcí s historií sahající až do raného středověku. Byly tu odkryty tzv. liščí díry, které v době válek v minulosti sloužily jako úkryty pro ženy s dětmi a starci. Původní Staré Dunajovice zanikly asi v 10. století, obec pak byla nově osídlena.

Historické památky v okolí

Mezi příjemné ubytování patří zejména penziony. Dolní Dunajovice vám v nich nabídnou klid a příjemný odpočinek po celodenní túře nebo jízdě na kole. A na druhý den opět můžete vyrazit na další výlet. Rozhodně si nenechte ujít mohutnou zříceninu hradu Děvičky, která se vypíná přímo na Dolními Věstonicemi a která je častým cílem výletníků. Protože se nachází na kopci, je odtud hezký výhled do okolí.

Muzeum Zimní vrch

Přímo v Dolních Dunajovicích je Muzeum Zimní vrch. Jeho expozice je zaměřena na období před druhou světovou válkou, kdy se vinařství věnovali původní obyvatelé německé národnosti. Muzeum najdete na Hlavní třídě a většinu jeho exponátů tvoří artefakty z rodinné sbírky. Současně je k zde k dispozici vinotéka se současnou produkcí místních vinařů. Lze tu ochutnat vína z dunajovických kopců. Můžete sem přijít, seznámit se s historií zdejšího vinařství a zároveň si koupit pozornost domů.