Pečujete řádně o své auto?

Líbí se vám, když naleštěná karosérie září a přitahuje závistivé pohledy ostatních motoristů? Věřím, že máte dokonale vyčištěné potahy, nablýskané doplňky i voňavý interiér vozu. Zkrátka svézt se s vámi musí být zážitkem a potěšením. Nezapomínáte však na fakt, že není všechno zlato, co se třpytí? Ač se to nezdá, platí toto osvědčené pořekadlo i v motorismu. Mnozí řidiči jako by jej však ignorovali.

Ne snad, že by všichni patřili k hazardérům, kteří neváhají riskovat život svůj i ostatních účastníků silničního provozu a bez zábran vyrážejí na letních pneu i v mrazu a vánici. Netvrdím ani, že by většina z nich odmítala do pneumatik investovat a prostě čekala, až jednoho dne během jízdy prasknou. Nic takového. Motoristé si bohužel neumějí ty správné pneumatiky vybrat.

Stačí jim, když prostě v konkrétním období včas přezují na zimní či letní pneumatiky. Pokud do nich neváhají investovat značnou částku peněz, bývají uspokojeni zcela. Odborníci však zvedají varovně prst. Nejste-li profesionálem, určitě nespoléhejte jen na vlastní úsudek a šikovné ruce, které vymění pneu na alu kola doma na dvorku.

Nestyďte se poradit se svým automechanikem či v nejbližším servisu. Nevynechejte ani studium aktuálních nezávislých testů. Vysoká cena či renomé výrobce ještě nejsou zárukou naprostého úspěchu. Velice důležité je také to, kde budete s vozem jezdit. Bydlíte v kopcích a hodláte auto
používat v těžko přístupném terénu? Nebo se pohybujete pouze ve městě? Patříte k lidem, kteří prohánějí svůj vůz denně, na dlouhé tratě a nevyhnou se jízdě rychlé a sem tam agresivnější? Či jste mírný a pečlivý řidič nebo vyrážíte jen svátečně? Správný odborník vás provede výběrem a vy se poté můžete ve svém autě cítit opravdu bezpečně. Nejdůležitější je vždy bezpečnost na silnicích.

Zdroj fotografie: oficiální stránky Škoda Auto