Výměna zimních a letních pneumatik

V našem článku vám popíšeme pár rad pro vaše pneumatiky jako např. průběžná kontrola pneumatik, v jaký čas pneumatiky vyměnit a jak se o ně starat.

Tedy, letní pneumatiky doporučujeme měnit tehdy, když je venkovní teplota nad 7°C, z toho důvodu že mají lepší přilnavost na rozdíl od zimních. Zároveň musíme dbát na to, aby tlak v pneu byl správný, musíme také průběžně kontrolovat ojetí a stáří pneumatik.

Naopak zimní pneumatiky mají zákonem pevně stanovenou dobu, kdy je musíme dát na svá kola. V zákoně je stanoveno, že tyto pneumatiky musí být přezuty od 1.11. do 31.3. Je to dáno tím, že podmínky v této době jsou většinou pro auta problematické. Taková sněhová pokrývka, led nebo námraza nám můžou dost znepříjemnit život, a proto musíme přezouvat z letních na zimní.

Kdy přezout na zimní pneumatiky?

Hlavní důvod jsme si již zmínili – zákon, který nám udává povinnou dobu zimních pneumatik. Další důvod je, pokud teplota klesne pod 7°C. Letní pneumatika potom ztrácí přilnavost a zhorší se ji brzdná dráha. Je potřeba vybrat takovou pneumatiku, která má na auto esa v rukávu.

Důležitým faktorem pro změnu je také teplota vozovky. Dbejme taky na opotřebování pneumatiky – tj. dávat si pozor na vzorek a průběžně ho mít pod kontrolou.

V jaký čas přezout na letní pneumatiky?

Jak již bylo zmíněno, přezout bychom mohli, když nám začal měsíc duben. Zde si ale zmíníme i další důvody. Při teplotě nad 17°C používejme letní pneumatiky, jelikož mají lepší vlastnosti pro tyto podmínky.

Jestliže již máme opotřebené zimní pneu a chceme s nimi dojet letní období, tak s nimi můžeme jezdit, ale pokud teplota cesty stoupne nad 30°C, tak je výměna zimních pneumatik na místě, protože jízda zimních na horké a suché vozovce může být nebezpečná. Zimní se taky opotřebují rychleji na letní vozovce než letní pneumatiky.

Na závěr bychom vám jen rádi připomenuli, ať při přezouvání pneumatik jednáte s čistou hlavou a neukvapíte se.