Jak přihlásit ojetý vůz?

Chcete si koupit auto? Přemýšlíte nad tím, zda si koupit nové, nebo ojeté? Investice do nového auta se nevyplatí, protože auto rychle ztrácí svou hodnotu. Není tedy divu, že spousta lidí se rozhoduje pro ojeté vozidlo. Důležité je ale nejen správně vybrat autobazar, ale také pak správně auto přihlásit do registru vozidel. A na to se v dnešním článku podíváme.

Ať už si koupíte ojeté vozidlo v jakémkoli autobazaru v České republice, nesmíte zapomínat na povinnost auto přihlásit.

Přihlášení ojetého vozidla

Pokud se stanete novým provozovatelem či vlastníkem ojetého vozidla, musíte se přihlásit do evidence na příslušeném registru silničních vozidel do 10 pracovních dnů od jeho odhlášení. Jestliže máte automobil dovezený ze zahraničí, pak se musíte na registr vozidel dostavit s čistopisem velkého technického průkazu, což je technický průkaz, v němž není uveden záznam o provozovateli.

Dále dokládáte:

  • Protokol o technické kontrole
  • Protokol o evidenční prohlídce
  • Kupní smlouvu
  • Rozhodnutí o schválení technického způsobilosti

Postup přihlášení ojetého vozidla

Vyplníte žádost o přihlášení vozidla a podáte ji osobně na příslušný úřad. Vyplníte formulář pro přihlášení vozidla do registru vozidel, přiložíte také originál velkého technického průkazu vozidla a přiložíte i originál osvědčení o registraci vozidla. Odevzdáte starou registrační značku. Nakonec si zajistíte pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla (zelená karta), evidenční kontrolu a doložíte doklady nového vlastníka.

Pak vám může konečně v garáži stát vysněná Škoda Octavia či jiné vozidlo. Registrace do registru dlužníků není nic těžkého. Vozidla Škoda jsou velmi oblíbená, protože se na ně dají sehnat levné náhradní díly, pneumatiky a spoustu dalšího.