Špatné zimní pneu zvyšují riziko akvaplaningu

Jezdíte na zimních pneumatikách v létě? Není to nic neobvyklého. Řidiči často nechtějí utrácet za nové letní pneumatiky, a tak raději sáhnou po starých zimních pneumatikách. Samozřejmě, zákon to nezakazuje, ale dbejte na svou bezpečnost. Proč tedy nepoužívat zimní pneu v létě?

Zákon stanovuje, že letní pneumatiky, které jsou na vozidle, nesmí mít vzorek menší než 1,6 milimetru. Pokud je hloubka dezénu na této hranici, je důležité pneumatiky vyměnit. V případě zimních pneumatik je hranice 4 milimetry. Zákon nic jiného neupravuje. Spousta řidičů tedy staré zimní pneumatiky, které mají hloubku dezénu na hranici 4 mm, dojíždí v létě.

Ale odborníci to rozhodně nedoporučují. Pneumatika totiž ztratí své jízdní vlastnosti, a tak se nemůže blížit ani zimní, ani letní pneumatice. Pokud je dezén u zimních pneumatik nižší než 4 mm, je nezbytné je vyměnit, protože životnost těchto pneumatik je u konce. Odborníci, kteří mají na pneumatiky na auto esa v rukávu, rozhodně nedoporučují používání takových zimních pneumatik v létě.

Co se stane se starou zimní pneumatikou?

Pokud je vzorek zimní pneu nižší než 4 mm, pak klesne množství lamel, které slouží k rozdělení bloků dezénu. Směs zimní pneumatiky je v létě měkčí, a tak je brzdná dráha delší. Navíc takové pneumatiky dobře nedrží ani v zatáčkách. Také společnosti, které prodávají pneumatiky, alu kola a ráfky, doporučují pneumatiku starší deseti let či s menším dezénem zlikvidovat. Životnost zimních pneumatik jsou čtyři roky, pak už se ztrácí jejich specifické jízdní vlastnosti.

Jestliže i přesto chcete používat staré zimní pneu v létě, měli byste jezdit pouze na kratší trasy. Ale pozor si dávejte hlavně za deštivého počasí, protože zimní pneumatiky s dezénem menším než 4 mm mají vyšší riziko nehody.