Jak ušetřit na naftě nebo benzinu

Protože neustále rostou ceny pohonných hmot, tato skutečnost často nepříjemně a hodně ovlivňuje rodinný rozpočet, kdy kolikrát uvažujete, že byste třeba vašeho automobilového miláčka volkswagen passat, i když ho máte moc rádi, prodali a hledáte vhodný výkup vozidel. Existuje však několik rad, jak ušetřit za palivo.

Zamyslete se

Skutečně se všude za každou cenu potřebujete dovést autem? Nechtěli byste si raději udělat příjemnou procházku, která také skvěle prospěje vašemu zdraví? Nebo pokud se vám nechce pěšky, zkuste využít hromadnou dopravu, své kolo, nebo i kolečkové brusle. Naplánujte si dopředu, jakou cestu chcete podniknout a zkuste co nejvíce věcí pří ní vyřídit.

Při koupi vozu

Stejně jako se v zimním období díváme na kvalitu při výběru zimní pneu, také dopředu přemýšlejme jaké auto si pořídit, aby mělo co nejmenší spotřebu a nejlepší jízdní vlastnosti. Prospěšné je také, pokud vůz udržujete v dobrém technickém stavu. Vždy je také dobré, jestliže máte správně nahuštěná kola.

Pryč se zbytečnostmi

Protože kufr není pojízdné skladiště, odstraňte nepotřebné a neužitečné věci ze zadního prostoru. Každý zbytečný kilogram je totiž znát. Když to není nezbytně nutné snažte se co nejméně používat různé spotřebiče, jako je například klimatizace nebo autorádio. Plynulá jízda se také podílí na nižší spotřebě benzinu nebo nafty. Dopředu předvídejte a zbytečně pořád nešlapejte na plyn nebo brzdu. A pamatujte, že ne vždy nejkratší cesta je nejlepší, můžete se tak třeba vyhnout kolonám.