Udělejte si “rychlokurz” jízdy na zamrzlých silnicích

Mnoho lidí se čas od času rozhodne změnit auto za jiné. Pokud o tom taky uvažujete, můžete vyzkoušet například výkup aut, kde vám vaše staré auto výhodně odkoupí a vy získáte finance na jiné. V zimním období také většina řidičů přezouvá své kola na zimní a dbají tak na bezpečnost svou i ostatních v silničním provozu.

V zimě

Přes zimu je také obtížnější a nebezpečnější jezdit, jelikož je cesta pokryta ledovkou a často dochází k dopravním nehodám. Když už musíte nezbytně vyrazit na cesty, učiňte tak jedině pokud máte zimní pneumatiky. Jestliže se vám stane, že máte smyk, nepřidávejte plyn, brzdění v tu chvíli moc nepomáhá. Hlavně buďte v tuto chvíli soustředění, to znamená, že odložte telefon nebo ztlumte rádio.

Jak předcházet komplikacím

Nejlepší ochrana před případným smykem na ledu je, pokud budete jezdit rozvážně s vaším autem, pokud máte například kiu nebo citroen, opatrně používat plyn nebo brzdu a být připraveni kdykoliv použít spojku. Pokud se dá očekávat, že cesta bude klouzat, dobře si promyslete, zda budete telefonovat, či jinak se rozptylovat. Pevně mějte také v ruce volant a sedadlo si nastavte tak, aby vám co nejvíce vyhovovalo. Nestrhávejte prudce volant z jedné strany na druhou, ale točte jím plynule. Při brzdění spíše přeřazujte na nižší rychlostní stupeň, než abyste prudce šlapali na brzdu.

Když už jste v “tom”

Jestliže se ocitnete v nebezpečné situaci, snažte se nezmatkovat a vyhněte se unáhleným reakcím, jako je třeba prudké trhání volantem.  V takové situaci vyšlápněte spojku a dejte nohu z plynu. Pevně chytněte volat, ve směru jízdy. Teď zbývá očekávat, zda se kola dostanou do původních stop.