Nechte si chutnat!

Nenašel by se mezi vámi jistě nikdo, kdo by neměl pozitivní zkušenost s čajem. Škála bude určitě široká. Od znalců a ortodoxních pijáků tohoto nápoje, kteří mají detailní přehled o všech čajovnách v okolí, přes ty, kteří si rádi posedí nad šálkem kvalitního čaje s přáteli, až po početnou skupinu příležitostných konzumentů, kteří hodnotu čaje docení zejména v období chřipky či nachlazení.
Blahodárné účinky
Čaj s citrónem a medem samozřejmě patří k tradičním prostředkům domácí medicíny. Víte však o dalších blahodárných účincích tohoto staletími prověřeného nápoje?
Základem pro to, aby se mohly rozvinout zdraví prospěšné účinky, ale i pro stoprocentní chuť nápoje, je bezpochyby jeho správná příprava.
Správná příprava
Jak v černém, tak i v zeleném čaji jsou obsaženy polyfenoly, jejichž antioxidační účinky chrání naše tělesné buňky před útoky volných radikálů. Právě z důvodu, aby se polyfenoly optimálně rozpustily, je důležité dodržet teplotu vody, jíž zaléváme čaj, ať již sypaný či v sáčku. Polyfenoly černého čaje mají méně jemnou strukturu než látky stejného druhu obsažené v čaji zeleném. Optimální teplota je proto sto stupňů Celsia. Oproti tomu při zalévání zeleného čaje nám postačí teplota o dvacet stupňů nižší. Důvodem není jen zdravotní aspekt, ale takto připravený čaj ocení i naše chuťové buňky.
Na chuti záleží
Chuť zeleného čaje při zalití příliš horkou vodou bere za své. Nápoj se stává nepříjemně trpkým až hořkým a požitek z konzumace se zaručeně nedostaví. Stejně tak znehodnotíme chuť černého čaje, použijeme-li k zalití vodu nedostatečně horkou. Nápoj bude nevýrazný a nechutný – prostě pověstný slabý čaj.
Výjimku mezi černými čaji tvoří skupina jemných černých čajů a čajů polofermentovaných. Zde znalci doporučují ohlídat si teplotu vody, s níž se chystáme zalít čaj, na hodnotě 60-85°C.