Domáci výroba piva a suroviny

Uvařit pivo doma není zas tak těžké

Není zase tak náročné uvařit si doma vlastní pivo a ušetřit tak dosti peněz. Pokud uvaříte dejme tomu plzeňskou dvanáctku, můžete ušetřit až sto a více procent za náklady. Výhod domácího vaření piva je však mnohem více, další z nich je také ten fakt, že si sami vytvoříte vlastní chuť, sytost, obsah alkoholu a další vlastnosti. Je to záležitost dlouhodobější a je dobré vařit a vařit a získávat další zkušenosti a objevovat nové zlepšováky, časem pak můžete mít opravdu lahodné pivo.

Suroviny pro výrobu

Pivo je, co se surovin týká dosti nenáročné, používá se pouze voda, kvasnice, chmel a slad, tedy čtyři základní suroviny, do kterých samozřejmě po té můžete přidávat nejrůznější příměsi, například med, bylinky, citron, pomeranč a další součásti, které zkvalitní chuť.

Stručný návod na vaření

Uvedu zde opravdu velice stručný a orientační návod, ty jsou různé, a každý si časem vytvoří vlastní postup. Nicméně zde jsou obecné informace, které platí pro vaření každého piva.

Do vody o teplotě asi 40 stupňů se přidá slad a tato směs se dále zahřívá pomalu na 60-65 st., zde se dílo nechá stát asi půl hodiny, pak opět zahříváme rychlostí asi jeden stupeň za minutu, na teplotu 70-75 stupňů Celsia. Zde opět ponecháme vysladit asi třicet minut, pak již jen necháme lehce vychládnout a můžeme zcezovat. Tento proces je dosti zdlouhavý, využijte nejrůznějších řešet a dalších nádob, vhodné jsou také odkalovací nádoby s výpustným ventilem.

Po odkalení, tedy zbavení se sladu, již máme k dispozici čistou sladinu, kterou dále asi dvě hodiny vaříme společně s chmelem, a po varu již mám mladinu, která je základem pro kvašení piva. Chmel přidáváme na začátku, uprostřed a na konci varu. Znovu se zbavíme pevných částí a čistou mladinu dáme kvasit s pivními kvasnicemi při teplotě asi 12-15 stupňů, po dobu jednoho týdne. Pak můžeme pivo přelít například do pet lahví a necháme ho zrát asi měsíc při teplotě kolem nuly. Po měsíci máme krásné zralé pivo ležák.